Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Sindikalna podružnica umirovljenika - Od "Casablance do Niša"
Ciklus proljetnih izleta umirovljeni grafičari zaključili su posjetom gradu Krku i Baškoj. U dobrom raspoloženju i uz pjesmu, put do grada Krka brzo je prošao. Nakon ugodne vožnje autobusom za volanom našeg vozača Mireka, pristupilo se kratkom obilasku starih zidina Krka i obilaskom krčke katedrale.
Nakon osvježenja i odmora od puta, nastavljen je put do Baške i mjesta dogovorenog za zajednički ručak, gdje smo od domaćina počašćeni domaćom rakijom od rute i limončelom, a za ručak je ponuđeno, uz ostalo, i autohtono jelo – šurlice sa žgvacetom.
Nakon ručka sudionici izleta ukrcali su se u turistički vlak, kojim su obišli, kako mještani zovu rutu "Od Casablance do Niša", odnosno "Casablanca" je bivši disco klub koji je smješten na kraju poznate baščanske plaže na predjelu zvanom Zarok, a završava kod bivšeg radničkog odmarališta radnika iz Niša, današnje zgrade općine Baška. Tijekom vožnje sudionici su prošli uz mjesta predviđena za kampiranje, hotele koji su smješteni u neposrednoj blizini mora i poznate baščanske plaže, uz more i staru jezgru Baške.
Posjet Baškoj, nakon vožnje vlakićem, završen je, do povratka u Zagreb – kupanjem.

Središnji odbor NHS-a - Digitalna transformacija poslovanja
Središnji odbor Nezavisnih hrvatskih sindikata održao je svoju 66. sjednicu 13. lipnja 2017. godine u Zagrebu. U prvom dijelu sjednice koju je vodio predsjednik NHS-a Krešimir Sever, slijedile su uobičajene redovne točke kao što su Izvještaj o radu u posljednjem polugodištu koji upućuje na mnoge aktivnosti, Odluke o članstvu u NHS-u, Izvještaj nadzornog odbora, te Rasprave o Pravilniku o financijskom poslovanju i Poslovniku o radu Središnjeg odbora NHS-a.

• Daljnja automatizacija rada istiskuje ljudski faktor

AKD - Izabrani povjerenici radnika za zaštitu na radu
U Agenciji za komercijalnu djelatnost 4. srpnja 2017. godine održani su izbori za povjerenike radnika za zaštitu na radu. Izbori su bili valjani jer je glasovao 161 radnik od njih ukupno 317, dakle više od polovice svih radnika. U izborima je sudjelovala samo Lista sindikata.
Za povjerenike radnika za zaštitu na radu su izabrani: Ivan Kovačić, Hrvoje Kantolić, Stjepan Vrčković, Senad Bužimkić i Vlatka Palić. Detaljna prava i obveze povjerenika radnika za zaštitu na radu su uređena čl. 70.-72. Zakona o zaštiti na radu.

HRT - Tribina o kolektivnom pregovaranju
U organizaciji dva reprezentativna sindikata na Hrvatskoj radioteleviziji, odnosno Samostalnog sindikata radnika HRT-a i HURS-a – Sindikata tehnike HRT-a, za radnike na HRT-u održana je javna tribina kojoj je cilj bio informirati radnike o tijeku kolektivnih pregovora na HRT-u te o budućim aktivnostima sindikata u cilju osiguravanja novog kolektivnog ugovora za radnike HRT-a.
  • Bez odgovora poslodavca!
  • Brojni problemi i brojna pitanja radnika

Kolektivni pregovori u Odašiljačima i vezama
S obzirom na to da krajem mjeseca istječe Kolektivni ugovor za radnike u Odašiljačima i vezama, intenzivirali su se razgovori Pregovaračkog odbora sindikata s predstavnicima poslodavaca oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora.
Osnovni zahtjevi Pregovaračkog odbora sindikata usmjereni su na poboljšanje materijalnog položaja radnika u Odašiljačima i vezama, ali i na rješavanje ključnih problema u primjeni važećeg Kolektivnog ugovora na koje su u proteklom razdoblju ukazivali radnici, kao što je, primjerice, naknada za pasivno dežurstvo i sl.
Dosad su održana tri sastanka pregovaračkih odbora na kojima su pregovarački odbori dogovorili nomotehnička poboljšanja određenih odredbi novog kolektivnog ugovora, dok razgovori o pojedinim materijalnim pravima tek predstoje, nakon što pregovarački odbor poslodavca, pregovaračkom odboru sindikata predoči odgovarajuće izračune mogućih povećanja određenih materijalnih prava radnika.
Pregovori zasad protječu u suradničkoj konstruktivnoj atmosferi.

Podružnica umirovljenika grafičara - Izlet u Slavonski Brod
Za svibanj, točnije 16., zacrtan je bio posjet Slavonskom Brodu. Nakon ugodne vožnje, u pratnji vodiča, obilazak grada, koji je taj dan obilježavao Dan grada, započeo je obilaskom Tvrđave Brod, koja je smještena na važnom strateškom i prometnom mjestu, građena u vremenu od 1715. do 1780. godine, pravilnog zvjezdastog oblika uz samu rijeku Savu. Središnji dio tvrđave je kvadratnog oblika koji čine četiri bastiona povezana bedemima, na kojima su smještene stražarnice i platforme za topove.
Obilazak je nastavljen do kuće u kojoj je živjela Ivana Brlić Mažuranić, te po šetalištu Braće Radića do franjevačke crkve, koja predstavlja najveću crkvu u Slavoniji s bogatim baroknim građevinama.
Na završetku obilaska i dobivanja slobodnog vremena za kavu, članovi podružnice Ivan Gržec, Štefanija Juras, Dragutin Lukica, Mijo Paradžik, Antun Javor i Ivan Hrabrić gostovali su u programu Radio 92FM, koji ima emitiranje tijekom 24 sata i daje najvažnije informacije o događajima na lokalnoj razini.
Posjet Slavonskom Brodu, po običaju, završio je zajedničkim ručkom i slobodnim razgledavanjem grada do povratka u Zagreb.

Model pakiranja - Izabrano radničko vijeće
Dana 27. travnja 2017. godine u Modelu pakiranja provedeni su izbori za radničko vijeće i povjerenike radnika za zaštitu na radu. Izborima se odazvalo više od polovice radnika, te su izbori bili vrlo uspješni. Nakon što se novoizabrano radničko vijeće konstituira, u suradnji sa sindikatom uputit će dopis poslodavcu vezano za otvorena pitanja koja se pojavljuju, uz inicijativu za sastankom s predstavnicima poslodavca.
Jedno od najvažnijih pitanja koje će sindikat otvoriti jest potpisivanje, odnosno obnova kolektivnog ugovora.

GZH - Novi sindikalni povjerenici
Imajući u vidu prestanak radnog odnosa nekih sindikalnih povjerenika kod poslodavca Grafički zavod Hrvatske, imenovani su novi sindikalni povjerenici, odnosno potvrđen je aktualni sastav sindikalnog povjereništva Sindikata grafičara kod poslodavca. Sastav je sljedeći: Siniša Đikandić – glavni sindikalni povjerenik (odjel tiska arka), Vesna Špadina – sindikalna povjerenica (odjel dorade) i Damir Matas – sindikalni povjerenik (odjel tiska rotacije).
Uz navedene aktualnosti, poslodavcu će uskoro biti podnesena inicijativa za kolektivne pregovore i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Intenziviraju se kolektivni pregovori
S obzirom na to da su u proteklom razdoblju u jeku gospodarske krize sklapani kolektivni ugovori za kraća razdoblja ili je produžavano razdoblje važenja važećih kolektivnih ugovora, skori istek važenja tih kolektivnih ugovora razlog je intenziviranja aktivnosti Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, na iniciranju i poticanju poslodavaca u grafičkoj djelatnosti na sklapanje novih kolektivnih ugovora, kojima bi se osigurala razina prava radnika primjerena okolnostima gospodarskog oporavka. Kolektivni pregovori o Aneksu Kolektivnom ugovoru za radnike u Narodnim novinama d.d. uspješno su okončani, a u tijeku su kolektivni pregovori za sklapanje novog kolektivnog ugovora za radnike u Odašiljačima i vezama d.o.o., a pokrenuta je inicijativa za sklapanje kolektivnog ugovora u Hrvatskoj radioteleviziji, kao i u Bakrotisku d.d.
Temeljni zadatak u kolektivnim pregovorima u tijeku jest osigurati radnicima zadovoljavajuću razinu prava, vodeći pri tome računa o poslovnom stanju dotičnog poslodavca.

Narodne novine - Produženo trajanje kolektivnog ugovora
I 2017. godine potpisan je Kolektivni ugovor za zaposlene u Narodnim novinama te se nastavlja dugogodišnja tradicija reguliranja prava i obveza poslodavca i zaposlenih putem kolektivnog ugovora. Tijekom ožujka ove godine pokrenuta je od poslodavca inicijativa za promjenu, pregovore i produženje primjene važećeg kolektivnog ugovora. Sindikat je dao prijedloge za izmjene koje su se odnosile na promjenu kod iznosa jubilarnih nagrada, daljnju uplatu minimalnog iznosa za III. stup ako ga poslodavac želi ukinuti, te promjenu kod sistematskog pregleda.
Poslodavac je zahtijevao smanjenje dana godišnjeg odmora, izmjene pri obračunu iznosa otpremnine kod tehnološkog viška (smanjenje broja prosječnih plaća sa 10 na 6), isplatu prigodne godišnje nagrade samo u slučaju pozitivnih rezultata poslovanja te promjene kod zdravstvenog osiguranja i obračuna iznosa doprinosa III. mirovinskog stupa. Nakon dužih i tvrdih pregovora dogovoreno je: izmjene kod zdravstvenog osiguranja, uplata minimalnog iznosa doprinosa za III. stup te i dalje isplatu prigodne nagrade bez obzira na poslovni rezultat društva, ali u smanjenom iznosu.
Pregovarački odbori su se složili oko promjena u prvom redu imajući na umu teškoće u poslovanju i lošije rezultate poslovanja. Produženje primjene dogovoreno je za još jednu godinu počevši od 1. svibnja ove godine do 30. travnja 2018. godine.
Kolektivni ugovor potpisali su 16. svibnja predsjednik Sindikata grafičara Darije Hanzalek i predsjednik Uprave Narodnih novina Branimir Gudelj. Potpisnici su izrazili zadovoljstvo za uspjele pregovore i nastavkom tradicije kolektivnog ugovaranja te izrazili nadu u buduće uspješno poslovanje društva i dobre odnose potpisnika kolektivnog ugovora.

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »