Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Posjet krapinskim neandertalcima
Dolaskom dužih dana i lijepog vremena, članovi Podružnice odlučili su se da kao destinaciju prvog izleta u 2019. godini, u srijedu 13. ožujka, odaberu Krapinu i posjet Muzeju krapinskih neandertalaca. Davne 1899. godine, kada su započela paleontološka istraživanja na Hušnjakovu brdu u Krapini, pod nadzorom Dragutina Gorjanovića-Krambergera, otkriven je krapinski pračovjek poznat kao Homo sapiens neanderthalensis.
Nakon što su, uz stručno vodstvo, na ulazu u muzejski prostor podijeljeni u dvije grupe, sudionici izleta su pogledali 15-minutni film, te obišli muzej koji je sastavljen od: susreta s prošlošću, Krapina 1899, u potrazi za precima, otkriće na Hušnjakovu brijegu, Dragutin Gorjanović-Kramberger, odjeci i tumačenje otkrića, iščitavanje nalaza, postanka svijeta, uspona života, stanište krapinskih neandertalaca, morfologije, kamenodobne kulture, ponašanja, vrijeme i prostor, sudbine, paleozoik u Hrvatskoj i nakon neandertalaca.
Nakon obilaska muzeja, druženje je nastavljeno do povratka u Zagreb, uz zajednički ručak u restoranu "Preša".

Započeli kolektivni pregovori u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d.
S obzirom na to da važeći Kolektivni ugovor u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d. istječe 1. travnja, pregovarački odbori Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske započeli su pregovore za novi Kolektivni ugovor za radnike u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d.
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pozdravio je nastojanja poslodavca da se kontinuirano zalaže na unapređenju prava radnika u toj tvrtki te na unapređenju poslovanja i poslovnih procesa.
U kontekstu dosadašnje konstruktivne i korektne suradnje s poslodavcem u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d., a uvažavajući potrebu zadržavanja radnika u djelatnosti te unapređenja razine njihovih materijalnih prava, uvjereni smo da će i ovi kolektivni pregovori u Lani – Karlovačkoj tiskari d.d. biti okončani sklapanjem novog, boljeg Kolektivnog ugovora.

Narodne novine - Pokrenuta inicijativa za kolektivne pregovore
Imajući u vidu činjenicu da važeći Kolektivni ugovor za radnike u Narodnim novinama d.d. i Aneks I. Kolektivnom ugovoru od 26. travnja 2018. godine istječu 30. travnja 2019. godine, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske pokrenuo je inicijativu za početak kolektivnih pregovora o izmjenama i dopunama važećeg Kolektivnog ugovora, odnosno o produženju njegovog važenja sukladno članku 119. važećeg Kolektivnog ugovora.
Pregovarački odbor sindikata čine Darije Hanzalek, Marina Kasunić Peris, Davorka Regvat, Silvija Net i Zoran Leko.
Očekujemo da se prvi sastanak pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata održi krajem ožujka.

Zrinski - Prijava tražbina
Stečajni postupak nad dužnikom Zrinski d.d. je u tijeku. Radnici su pozvani da u roku od 60 dana od dana objave rješenja o otvaranju stečajnog postupka na e-Oglasnoj ploči suda (28. siječnja 2019.) prijave svoje tražbine novoimenovanoj stečajnoj upraviteljici Nevenki Golubić. Radnici imaju pravo prijaviti sve novčane tražbine koje im poslodavac Zrinski d.d. u posljednjih pet godina nije ispunio, kao što su neisplaćene plaće, naknade plaće, naknade za bolovanje, jubilarne nagrade te sva druga novčana potraživanja na koja su imali pravo sukladno Zakonu o radu, Kolektivnom ugovoru i Pravilniku o radu.
Ispitno ročište na kojem će biti ispitane prijavljene tražbine je zakazano za 8. svibnja 2019. g., a izvještajno ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka – održat će se 16. svibnja 2019. g.

Svečano za Valentinovo
Naši umirovljenici, uvijek spremni za akciju, još su se u siječnju dogovorili da će naši članovi odigrati turnir u belotu, uz simboličnu kotizaciju, a ostali muški članovi sudjelovati sa skromnim prilogom i da se prikupljenim sredstvima pripremi zajednički domjenak na Valentinovo.
Za realizaciju dogovora nije trebalo puno i već su se krajem siječnja počele odigravati prve partije belota i prikupljati novčana sredstva.
Na Valentinovo, Janko Benčić poklanjao je umirovljenim članicama ruže, a u uvodu zajedničkog druženja, prigodnim riječima obratio se predsjednik Podružnice Miljenko Poljanac, ujedno proglasivši i pobjednički par u belotu, Stjepana Jareca i Dragutina Lukicu.
Za Valentinovo kažu da je dan zaljubljenih, boja zaljubljenih je crvena, što su odjeveni u crveno, prezentirali i naši umirovljenici.
U zabavni glazbeni program uveli su Rudolf Hahn i Karlo Marinković na mandolini i gitari, a u nastavku programa nazočne su zabavljali Marijan Kalan i Tomislav Seitz na gitarama i Ivan Čivrag na harmonici.

Radin - Održana izborna skupština
Dana 12. veljače 2019. g. održana je izborna skupština u podružnici Radin Print. Denis Huić, koji je ponovno izabran za sindikalnog povjerenika, podnio je izvještaj o aktivnostima podružnice u proteklom mandatnom razdoblju. Posebno je naglasio sporazum sindikata i poslodavca kojim se regulira otkazivanje smjena, odnosno priznavanje sati u slučaju otkazivanja smjena u određenim vremenskim intervalima. Riješen je također problem evidentiranja „minus“ sati.
Dakle, za sindikalnog povjerenika je ponovno izabran Denis Huić. Za članove Nadzornog odbora podružnice izabrani su: Hrvoje Bohmec, Predrag Krsnik i Luka Šubašić.

Odašiljači i veze - Izborna skupština
Dana 22. siječnja 2019. g. održana je izborna skupština sindikalne podružnice Odašiljači i veze. Izvještaj o aktivnostima podružnice u proteklom mandatnom razdoblju podnio je glavni sindikalni povjerenik Bruno Margitić, istaknuvši sljedeće: aktivnim zalaganjem sindikat je postigao da sedmero kvalitetnih radnika dobije ugovor o radu na neodređeno vrijeme; potpisan je novi kolektivni ugovor na četiri godine u kojem su mnoga prava radnika unaprijeđena; članstvo sindikalne podružnice konstantno raste te sad broji 217 članova za što je podružnica primila nekoliko priznanja od sindikata; potpisan je Dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su također poboljšana neka prava radnika.
Predsjednik Nadzornog odbora podružnice Marijan Pavić istaknuo je da je financijsko-materijalno poslovanje podružnice u proteklom mandatnom razdoblju bilo uredno. Prihodi podružnice su bili veći od njenih rashoda.
Za glavnog sindikalnog povjerenika ponovno je izabran Bruno Margitić. Ostali izabrani sindikalni povjerenici su: Goran Pejaković, Dino Matezić, Matej Kihalić i Damir Tkalčević. Za članove Nadzornog odbora podružnice izabrani su Marijan Pavić, Nenad Latin i Silvijo Vučković.
Svima izabranima želimo nastavak ovako uspješnog rada kakav su imali do sada.

Vjesnik - Sastanak s radnicima u novinskoj rotaciji
Predstavnici Sindikata su 6. veljače 2019. g. održali sastanak s radnicima Vjesnika koji rade u odjelu novinske rotacije, isključivo u popodnevnim i večernjim satima. Radnici su ukazali na probleme na radnom mjestu, kao što su hladne radne prostorije i nedovoljno održavani sanitarni čvorovi. Poslodavac je obaviješten o održanom sastanku i problemima radnika te će se u vrlo kratkom roku održati zajednički sastanak radi pronalaženja adekvatnih rješenja.

DES, Split - Bez dogovora o povećanju plaća radnicima!
Dana 4. veljače 2019. godine u Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju „DES“ u Splitu nastavljeni su pregovori za novi Kolektivni ugovor. Sukladno dogovoru sa zadnjeg kruga pregovora, poslodavac je u međuvremenu sindikalnoj strani dostavio prijedlog novog Kolektivnog ugovora u kojem je iznio svoje prijedloge za pojedina prava radnika.

• Moguće promjene u pojedinim materijalnim pravima

Tisak - Inicijativa za utemeljenje Radničkog vijeća
Zadnje Radničko vijeće u Tisku je pravomoćnom odlukom suda raspušteno, te je 23. siječnja 2019. g. pokrenuta inicijativa za utemeljenje novog Radničkog vijeća, isto kao i za izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu. Kako bi i dalje postojalo tijelo koje zastupa interese svih radnika, potpisan je Sporazum o načinu preuzimanja svih prava i obveza Radničkog vijeća u Tisku d.d. Ispred Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je imenovano šestero sindikalnih povjerenika koji će obavljati funkciju Radničkog vijeća Tisak. U međuvremenu će se nastaviti potrebne radnje za izbor novog Radničkog vijeća i povjerenika radnika za zaštitu na radu.

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »