Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Podružnica umirovljenih grafičara - Izlet u pustaru Višnjica
Za posljednji zajednički izlet u 2018. godini odabran je posjet pustari Višnjica u naselju Španat, smještenoj u općini Sopje, koje se nalazi u Virovitičkoj-podravskoj županiji, u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave.
Dobro raspoloženi, na putu do odredišta zaustavili smo se na jutarnjoj kavi u Svetom Ivanu Žabnom, a potom i u Virovitici, gdje smo posjetili crkvu Svetoga Roka, zaštitnika mjesta, u kojem je smješten i franjevački samostan. U crkvi se nalazi devet oltara, koji se smatraju jednim od najuspješnijih ostvarenja baroka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Dvorac Pejačević zbog rekonstrukcije nismo mogli obići.
Pustara Višnjica smještena je na prostranoj zemljišnoj površini na otvorenom, koja se koristila se za stočarske namjene, prije svega za uzgoj konja i svinja. Na mjestu nekadašnje pustare danas se prostire agro-turističko imanje Višnjica s ruralnom baštinom, smješteno u više od dva stoljeća starom perivoju lipa, kestena, javora, duda i visokih borova.
Nakon zajedničkog ručka, do povratka u Zagreb sudionici izleta uživali su uz živu glazbu i ples te u obilasku imanja i ergele.

Podružnica umirovljenika - Čuvari tradicije
Sredinom prosinca održana je izvještajno-izborna skupština podružnice umirovljenika grada Zagreba. U nazočnosti osamdesetak članova sindikata i prisutnosti predsjednika Sindikata grafičara i njegova prethodnika, Miljenko Poljanac, glavni povjerenik, podnio je izvještaj o radu podružnice u protekle četiri godine, a financijsko izvješće podnijela je blagajnica Daria Božičković.

Zrinski - Stečeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka
Radnici Zrinskog d.d., 10. prosinca 2018., podnijeli su Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad poslodavcem Zrinski d.d.
Poslodavac, odnosno dužnik Zrinski d.d., u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, 5. prosinca 2018. godine imao je evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 61 dana. Dakle, u blokadi je više od 60 dana, što je uvjet za otvaranje stečajnog postupka. Trgovački sud u Varaždinu o prijedlogu bi trebao odlučiti u kratkom roku.
U međuvremenu, radnicima Zrinskog Agencija za osiguranje radničkih tražbina i dalje isplaćuje plaću u visini minimalne plaće, za vrijeme dok je poslodavac u blokadi.

DES, Split - Kolektivni pregovori nikako da započnu!
Nakon što su se četiri sindikata (Sindikat grafičara, Sindikat osoba s invaliditetom Hrvatske, Sindikat radnika Dalmacije – HUS Split i Sindikat turizma i usluga Hrvatske) koji okupljaju članstvo u Ustanovi za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom "DES" Split sporazumjeli o svojoj reprezentativnosti, te o broju i sastavu pregovaračkog odbora sindikata, o tome su obavijestili poslodavca. Tom prilikom, 20. studenoga 2018. godine, pregovarački odbor sindikata poslodavcu je ujedno dostavio i sindikalni prijedlog novog Kolektivnog ugovora te je zatražio da se žurno sastanu pregovarački odbori poslodavca i sindikata kako bi se započelo s postupkom kolektivnog pregovaranja, koji bi radnicima osigurao bolja prava novim kolektivnim ugovorom.
Poslodavac je na inicijativu pregovaračkog odbora sindikata odgovorio tek 5. prosinca 2018. godine, tako da je pregovarački odbor sindikata obavijestio o sastavu pregovaračkog odbora poslodavca, ali bez predloženog termina za održavanje zajedničkog sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca. Iz navedenoga se jasno može zaključiti da poslodavac iz nekog razloga oteže s kolektivnim pregovorima. Dopisom od 6. prosinca 2018. godine, pregovarački odbor sindikata ponovno je predložio poslodavcu žurni početak kolektivnih pregovora te održavanje zajedničkog sastanka, međutim do danas poslodavac nije odgovorio na taj prijedlog sindikata, što ne ide u korist, kako poslodavcu tako niti radnicima. Pregovarački odbor sindikata u najmanju mjeru očekuje od poslodavca dogovor o visini božićnice pa potom i poboljšanje ostalih uvjeta rada radnika, posebice plaće.

Tisak - Članovi spremni za štrajk
U razdoblju od 3. do 7. prosinca 2018. godine, održan je Referendum u sindikalnoj podružnici Tisak. Od 940 članova Sindikata, referendumu je pristupilo njih 726, od čega se njih 713 izjasnilo za provođenje industrijskih akcija, uključivši i štrajk, 10 ih je bilo protiv, a 3 listića su nevažeća. Iz navedenog proizlazi da se više od 50% članova u sindikalnoj podružnici Tisak odlučilo za provođenje industrijskih akcija. Poslodavcu je 17. prosinca 2018. godine upućena najava štrajka, koji bi trebao započeti 28. prosinca 2018. i trajati do ispunjenja uvjeta.
Razlog za organiziranje štrajka je u tome što poslodavac Tisak d.d. nije udovoljio zahtjevima Sindikata grafičara istaknutima u kolektivnim pregovorima, posebice povećanju plaća.

Tisak - Kolektivni pregovori
Poslodavac ne pristaje Dodatkom Kolektivnom ugovoru povećati plaće radnicima!
Nakon posljednjeg zajedničkog sastanka pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata, održanog 15. studenoga 2018. godine, poslodavac je dostavio Pregovaračkom odboru sindikata konačni prijedlog poslodavca za Dodatak Kolektivnom ugovoru te prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, zajedno s prijedlogom Sporazuma o prigodnoj nagradi za Božić 2018. godine, i dar djeci radnika za 2018. godinu.
Poslodavac je, pozivajući se na ranije rezultate poslovanja, predložio zadržavanje razine materijalnih prava radnika u Tisku d.d. koja su uređena Dodatkom, što se odnosi i na plaću radnika, iako je ključni zahtjev pregovaračkog odbora sindikata bio da se plaća radnicima poveća.

• Ove godine veća božićnica!
  • O ponudi poslodavca odlučit će radnici Tiska

Podružnica umirovljenika - U berbi mandarina
Sindikalna podružnica umirovljenih grafičara Zagreb organizirala je od 22. do 24. listopada trodnevni izlet na jug Lijepe naše i posjet Hercegovini.

• Ponedjeljak, 22. listopada
  • Utorak, 23. listopada
  • Srijeda, 24. listopada

Novi list, Rijeka - Duško Lužaić nastavlja kao sindikalni povjerenik
Izborna skupština sindikalne podružnice Novi list održana je 8. studenoga 2018. godine u Rijeci. Članove u ovoj podružnici čine isključivo strojari, odnosno radnici koji rade na rotaciji u tisku Novog lista. Stoga je skupština održana u međusobnom neformalnom razgovoru ove manje grupe. S obzirom na to da je sindikalni povjerenik izabran prije dvije godine, skupština je održana kako bi se mandat povjerenika uskladio s četverogodišnjim mandatom u Sindikatu grafičara i redovnom izbornom ciklusu.
Duško Lužaić, dosadašnji povjerenik, podnio je izvještaj o radu podsjetivši da se uključio u vršenje ovlasti radničkog vijeća s predstavnicima drugih sindikata. U pogledu izrade nove sistematizacije, ali i drugih pitanja, tiskari preko svojeg predstavnika i na ovaj način imaju mogućnost direktno zastupati svoje interese, a što će biti od pozitivnog značaja za njih i ubuduće.
Sastanak je iskorišten za razgovor o mnogim pitanjima, od aktualnih pitanja vezanih uz radno vrijeme, uvjete rada i slično, do stanja na sindikalnoj sceni uopće, te realnoj ulozi i očekivanjima koja radnici imaju od sindikata danas.
U izbornom dijelu potvrđen je mandat Duška Lužaića, koji ostaje sindikalni povjerenik i u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Grafičar Tvornica vreća i tiskarnica, Borovljani - Saša Sabolović i dalje sindikalni povjerenik
Redovita izborna skupština sindikalne podružnice Grafičar Tvornica vreća i tiskarnica održana je 7. studenoga 2018. godine. Članovi su za sindikalnog povjerenika ponovno izabrali Sašu Sabolovića za iduće mandatno razdoblje od četiri godine.
U međusobnim razgovorima raspravljeno je pitanje svakodnevnog rada sindikata u podružnicama. Predstavnici Sindikata izvijestili su ih da će se u radu našeg sindikata pokušati prebaciti fokus na veće prisustvo u svakodnevnom životu, dijalogu i rješavanju otvorenih pitanja.

AKD - Potvrđen certifikat SA 8000:2014 – društvena odgovornost
Sredinom rujna u Agenciji za komercijalnu djelatnost uspješno je proveden postupak recertifikacije norme SA 8000:2014 – društveno odgovorno poslovanje. Prva dva dana provedena su na lokacijama Savska 31 i Kranjčevićeva 5, dok su treći dan analizirani dokumenti, zapisi i procedure potrebne za pisanje izvještaja.
AKD je formalno dobio certifikat SA 8000 krajem prosinca 2009. godine, postupak recertifikacije je proveden u listopadu 2012., revizija provedena 22. 12. 2015., a tranzicijska recertifikacija provedena je 19. 4. 2017. Certifikat je potvrđen te vrijedi do 28. 11. 2018. Zahtjevi norme su specifični i njihov potpun učinak pokazuje se kroz dulje razdoblje.
AKD je prva i jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je certificirana za društvenu odgovornost, a u svijetu postoji nešto više od 3500 kompanija nositelja ovog zahtjevnog i prestižnog certifikata.
Normu društvene odgovornosti SA 8000:2014 AKD prije svega razvija radi unapređenja svih unutarnjih poslovnih procesa na višu razinu, te ostvarivanja najviše razine ljudskih i radničkih prava, zadovoljavanja interesa vlasnika te pomoći mnogovrsnim aktivnostima u široj društvenoj zajednici kroz sponzorstvo i donacije.

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »