Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Pazite što potpisujete!

U praksi se često događa da radnik potpiše novi ugovor o radu s manjom razinom prava ili izjavu kojom se odriče nekog prava, pa da tek nakon toga zatraži pravni savjet. Tada je prekasno. Stavljanjem svojeg potpisa na neku ispravu iskazujete svoju suglasnost sa njezinim sadržajem, pa je nakon toga vrlo teško osporiti obveze ili gubitak prava koji proizlazi iz potpisa. Potpis na pogrešnom mjestu može učiniti puno štete, čak i dovesti do prestanka radnog odnosa.
Prvo temeljito pročitajte prethodni sadržaj, dobro razmislite o posljedicama, pa tek tada potpišite. Jednostavno, pazite što potpisujete!

Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
U suradnji s Nezavisnim sindikatima Hrvatske, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu organizirao je edukacijski seminar na temu "Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura". Seminaru je prisustvovalo i nekoliko članova našeg Sindikata. Budući da dolazi vrijeme izrazito visokih temperatura, a neki našli članovi rade na otvorenom u takvim uvjetima, seminar je bio izrazito koristan.

• Zdravstveni učinci rada na otvorenom u uvjetima visokih temperatura
  • Parametri rada na otvorenom
  • Preporuke za organizaciju rada na otvorenom

Sporazumni prestanak ugovora o radu
Zakon o radu (NN 93/14) propisuje na koje sve načine može prestati ugovor o radu. Kao jedan od načina prestanka ugovora o radu, ZR predviđa način prestanka sporazumom radnika i poslodavca. Budući da je sporazum rezultat slobodne volje stranaka ugovora o radu, njegovo neprihvaćanje po radnika ne može imati negativne posljedice po njegov radnopravni status. To je važno naglasiti iz razloga što poslodavci često postupaju na način da radniku koji je odbio potpisati takav sporazum, zbog toga otkažu ugovor o radu. Međutim, sama činjenica da je radnik odbio potpisati sporazum ne može predstavljati razlog za otkaz, a takvu je praksu zauzeo i Županijski sud.

• Što je sporazum radnika i poslodavca
  • Pisani oblik sporazuma
  • Sadržaj sporazuma
  • Mogućnost pobijanja sporazuma
  • Prava na „burzi“

Glas za neradnu (ili pošteno plaćenu) nedjelju
U Zagrebu je održan okrugli stol na temu prava radnika na neradnu nedjelju ili pošteno plaćeni rad neradnim danima, a koji je organizirala međunarodna organizacija CitizenGO. Iz te organizacije su izvijestili da su dosad skupili više od 28.000 potpisa građana na peticiju „Glas za neradnu (ili pošteno plaćenu) nedjelju“. O tom problemu postoji javna svijest, ali se čini da je još potrebno raditi na jačanju političke volje da se taj problem riješi.
Polovica država članica EU ima reguliran zabranjen rad nedjeljom, a ostale su to prepustile slobodnom tržištu i volji poslodavaca. U drugim zemljama EU rad nedjeljom je plaćen i poštuje se zakon, dok je u Hrvatskoj rad nedjeljom vrlo malo plaćen. U trgovinama su većinom zaposlene žene, rade za minimalac, i po tri tjedna bez slobodnog dana, što utječe na njihovo zdravstveno stanje.
Pojedini trgovački lanci tvrde kako im je promet nedjeljom najveći, no demantiraju ih podaci Porezne uprave koja je u 2015. zabilježila da je najveći promet petkom, gotovo 50 posto veći nego nedjeljom.

• Sindikati za neradnu nedjelju

Mjere za poboljšanje položaja mladih na tržištu rada
Krajem lipnja Vlada RH je usvojila Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. kojim su utvrđene mjere za rješavanje problema s kojima se na tržištu rada susreću mladi u dobi od 15 do 29 godina, a koje nisu zaposleni niti se obrazuju (tzv. mlade osobe u NEET statusu).
Uspostavom Garancije za mlade nastoji se potaknuti uspostava takvog sustava podrške mladima koji će omogućiti da sve osobe mlađe od 29 godina dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja. Korisnici neke od mjera, koje se predviđaju navedenim dokumentom, imat će mlade osobe u dobnoj skupini od 15 do 29 godina koje ispunjavaju sva tri navedena kriterija: 1) da ne rade – smatraju se nezaposlenom osobom u skladu s propisima koji reguliraju područje posredovanja pri zapošljavanju i prava za vrijeme nezaposlenosti te propisima koji reguliraju radne odnose, 2) da nisu u sustavu redovitog obrazovanja i 3) da nisu u sustavu obrazovanja odraslih.

• Mjere za uključivanje na tržište rada
  • Mjere za uključivanje u obrazovanje

Zakonske izmjene
Zakon o radu

Vezano za izmjene i dopune Zakona o radu, na sastanku članova radne skupine s predstavnicima pravosuđa, raspravljalo se o pitanju arbitražnog nadomještanja uskraćene suglasnosti radničkog vijeća. Stav NHS-a, ali i ostalih sindikalnih središnjica je taj da je nametnuta arbitraža protivna temeljnom načelu arbitraže, a to je dobrovoljnost. Takvom nametnutom arbitražom uvodi se usporedni sustav, državi nepotrebno nameću troškovi, a istovremeno se ne osigurava dovoljna razina stručnosti. Stavove su u potpunosti svojim mišljenjem potvrdili suci koji su sudjelovali na sastanku, te je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučilo vratiti nekadašnja zakonska rješenja prema kojima je uskraćenu suglasnost radničkog vijeća moguće nadomjestiti u sudskom ili arbitražnom postupku.

Stečajni zakon

Drugi važan zakon čije su izmjene i dopune u tijeku je Stečajni zakon. Stečajni Zakon će se nadopuniti novim člankom koji se odnosi na novo zaduživanje poduzeća tijekom predstečajnog postupka u cilju privremenog financiranja. Novom zaduženju će se dati prioritetni status pred ostalim tražbinama, osim tražbina prvog višeg isplatnog reda, a to su upravo tražbine radnika. Dakle, u tom smislu novo zaduženje učinjeno u predstečajnom postupku ne bi imalo prednost pred tražbinama radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka. Izmjena u odnosu na navedeni članak stoga ne ide na štetu radnika.

28. travnja – Dan zaštite na radu
Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu. U Republici Hrvatskoj je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju 28. travnja Nacionalnim danom zaštite na radu. Sindikalni pokret taj dan obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.

• Zaprepašćujuće brojke

Radna sredina, stres i prevencija
Stres se pojavljuje kada zahtjevi posla koje radnik obavlja nadilaze njegovu sposobnost da se nosi s njima. Doživljaj stresa je psihološke naravi, što znači da nepovoljno utječe na promjene u čovjekovu razmišljanju, ponašanju te promjeni osjećaja. Nažalost, ne može se vidjeti ili „potvrditi” preko krvne slike ili drugih mjeritelja čime je prepoznavanje otežano.
Bitno je naglasiti kako stres nije bolest, ali može dovesti do bolesti ili pogoršati već postojeće probleme radnika u njihovom radnom i životnom okruženju.
Stres je prema Zakonu o zaštiti na radu definiran kao zdravstvena i psihička promjena koja je posljedica akumuliranog utjecaja stresora na radu kroz dulje vrijeme, a očituje se kao fiziološka, emocionalna i kognitivna reakcija koja dovodi do promjene ponašanja radnika.

Priznanje listu Grafičar za promicanje zaštite na radu
U povodu Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatske udruge poslodavaca, 21. travnja 2017. godine održano je savjetovanje "Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu". Uz brojne zanimljive prezentacije dobrih primjera prakse, ovom prilikom uručene su nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite na radu, te priznanja tiskovinama za promicanje zaštite na radu.
U ovoj posljednjoj kategoriji Priznanje Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u radnoj sredini, primio je i list Grafičar, glasilo Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.
Ovo priznanje nije moglo doći u bolje vrijeme jer list Grafičar upravo u svibnju ove godine obilježava 25 godina kontinuiranog rada te izlazi njegov 300. broj. Nagradu je ispred Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske primio predsjednik Darije Hanzalek.

Vi ste ono na koji način razmišljate
I ako promijenite svoje mišljenje – od pesimističnog na optimistično - možete promijeniti svoj život

Kažete li radije da je čaša napola puna ili da je napola prazna? Ovakvi i slični klišeji postali su znanstvena pitanja, otkako istraživači pažljivo ispituju snagu pozitivnog mišljenja.
Velik broj studija dokazao je da optimizam može pomoći da budete sretniji, zdraviji i uspješniji. Suprotno tome, pesimizam vodi prema beznadnosti, bolesti i neuspjehu i povezan je s depresijom, usamljenošću i bolnom plahosti. Psiholog Craig Anderson, s Rice sveučilišta u Houstonu, kaže: "Kad bismo mogli naučiti ljude da misle više pozitivno, to bi bilo kao da ih cijepimo protiv tih mentalnih bolesti".
  • Pozitivno mišljenje vodi do pozitivne akcije – i reakcije

Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »