English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »
Jednakost žena i muškaraca - Hrvatska potiče žene na ekonomsku neovisnost
Prema trenutačnim stopama gospodarskog razvoja država, Svjetski ekonomski forum procijenio je kako će trebati najmanje još 202 godine da se ekonomski jaz između muškaraca i žena, utemeljen isključivo na spolnoj razlici, izjednači na globalnoj razini. Iako mnoge svjetske države učinkovito rade kako bi potaknule i razvijale potencijale žena usmjerene njihovom ekonomskom boljitku, još je mnogo više onih koji zanemaruju značaj koji žene mogu imati u ekonomiji, posebno u razvoju poduzetništva.

 • Hrvatska 15. među 189 zemalja
 • Prostora za napredak ima
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Klimatske promjene povećavaju troškove poslovanja
Sve veće vrućine uzrokovane klimatskim promjenama mogle bi dovesti do gubitka oko 80 milijuna radnih mjesta do 2030. g., a najteže bi mogle biti pogođene siromašne zemlje, upozorili su iz Međunarodne organizacije rada. Porast temperature za 1,5 Celzijevih stupnjeva do kraja stoljeća mogao bi dovesti do smanjenja broja radnih sati za 2,2 posto, što odgovara brojci od 80 milijuna izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom.
 • Najviše pogođeni radnici u poljoprivrediVerzija za ispis Pročitajte više
 
Vlade nastoje utišati ljutnju radnika - Indeks globalnih prava za 2019. godinu
Sustavno potkopavanje temelja demokracije na radnom mjestu i nasilna represija usmjereni protiv štrajkova i prosvjeda dovode mir i stabilnost u rizik, kaže se u godišnjem Indeksu globalnih prava Međunarodne konfederacije sindikata za 2019. godinu. 

 • Glavni zaključci izvještaja su
 • Učestala kršenja prava u gotovo svim državamaVerzija za ispis Pročitajte više
 
Kako rad vikendom utječe na privatni život?
Vlada RH je objavila nacrt Nacionalne demografske revitalizacije, u okviru kojeg je skupina od 16 stručnjaka osmislila i predložila stotinjak mjera koje, između ostalog, za cilj imaju unaprijediti i osuvremeniti porezni sustav i radno zakonodavstvo.
Ekspertni tim je ovim nacrtom predvidio i regulaciju zapošljavanja na određeno, predlažu da se tvrtkama ograniči potpisivanje ugovora na određeno vrijeme na 5 posto ukupnog broja ugovora, a u strategiji se traži ponovno razmatranje rada nedjeljom.
U Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje o utjecaju rada vikendom na privatni život radnika koje je pokazalo da takav oblik rada uz sebe veže negativne posljedice. Najugroženiji su radnici koji imaju djecu jer ih rad vikendom sprječava u obiteljskim obvezama. Mlađi radnici bolje podnose rad vikendom ako to vide kao mogućnost napredovanja, kao i radnici koji dobrovoljno odlučuju hoće li raditi vikendom, ali takvih je vrlo malo. Iako je istraživanje pokazalo da neki ljudi rad vikendom podnose bolje, regulacija radnog vremena ipak mora limitirati oblike rada koji imaju negativne učinke, pa čak i ako radnici žele raditi u tim uvjetima.
 • Regulacija rada vikendom u Europi


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Primjetne nejednakosti u plaćama muškaraca i žena
Unatoč formalnoj, zakonskoj ravnopravnosti spolova, u praksi često nailazimo na potvrdu da je stvarnost ponešto drugačija. Jedno je istraživanje pokazalo kako značajan rodni jaz u plaćama postoji i kada su žene na vodećim položajima u tvrtkama. Žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega, neovisno o spolu šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u tvrtki. Uzorak se sastoji od podataka iz devet europskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenicima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, financijske službe i telekomunikacije. Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim pozicijama još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim. 

Verzija za ispis
 
Rast zaposlenosti u EU ne prati odgovarajuće povećanje plaća
Prema podacima istraživanja koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u posljednjih šest godina u Europskoj uniji je otvoreno 15 milijuna radnih mjesta, što je uvjetovalo najveću razinu zaposlenosti u povijesti – danas je zaposleno 73 posto radno sposobnog stanovništva. Međutim, primjetniji rast plaća započeo je tek nedavno.

 • Najmanje plaće u posljednjih 10 godina
 • Pada omjer plaća u BDP-uVerzija za ispis Pročitajte više
 
Direktiva EU - Veća prava radnicima na atipičnim oblicima rada!
Sredinom travnja ove godine, a nakon skoro dvije godine procedure usuglašavanja među državama članicama, Europski parlament je usvojio prijedlog o minimalnim pravima radnika koji rade na atipične ugovore o radu, plaćeni su vaučerima ili rade za internetske platforme poput Ubera. Naime, u 2016. svaki je četvrti ugovor o radu u EU spadao pod nestandardni oblik zapošljavanja. Tržište rada zahtijeva fleksibilne radnike, ali i ta fleksibilnost mora imati zaštitu.
Novom Direktivom nalaže se da svaka osoba s ugovorom o radu ili u radnom odnosu mora uživati ova nova prava. Osobe koje su povremeno ili kratkoročno zaposlene, rade na ugovore o radu na zahtjev, ugovore o radu s prekidima, koje su plaćene vrijednosnim kuponima (vaučeri), koje su zaposlene preko internetskih platformi, kao i stažisti i naučnici, zaslužuju niz minimalnih prava ako zadovoljavaju te kriterije i ako rade prosječno najmanje tri sata tjedno ili 12 sati u četiri tjedna. 

 • Bolja zaštita kod novih vidova zapošljavanja
 • Nova pravila o probnom radu i osposobljavanjuVerzija za ispis Pročitajte više
 
Konferencija: „Budućnost rada: danas, sutra, za sve”
Konferencijom „Budućnost rada: danas, sutra, za sve”, u organizaciji Europske komisije otvorena je rasprava o glavnim promjenama u svijetu rada
Na konferenciji, održanoj 9. travnja 2019. godine u organizaciji Europske komisije, približno 500 sudionika, među kojima su bili ministri, predstavnici institucija i agencija EU, nacionalnih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, akademske zajednice i medija, razgovaralo se o tome kako najbolje iskoristiti promjene koje se događaju u svijetu rada za dobrobit radnika, poduzeća, društva i gospodarstva. Brze promjene potakle su Europsku uniju da poduzme mjere kojima će zajamčiti da će europska politika zapošljavanja i socijalna politika odgovarati današnjem svijetu i svijetu sutrašnjice. 

 • Neke od ključnih poruka koje su se mogle čuti na skupu 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Žene zarađuju manje od muškaraca
Međunarodni portal za plaće Paylab pratio je kretanje plaća radnika na razini pojedinačnih radnih mjesta. Muškarci u prosjeku dobivaju 9 posto više od žena na istom položaju. Rodna razlika dolazi posebno do izražaja u analizama plaća za istu poziciju, jer se takva usporedba temelji na identičnom radnom opterećenju i približno istim preduvjetima za radno mjesto, kao što su iskustvo, obrazovanje i vještine.

 • Zašto žene manje zarađuju
 • Oko 6 od 10 žena u EU donosi plaću
 • Fleksibilne pogodnosti privlače ženeVerzija za ispis Pročitajte više
 
Stranci u Njemačkoj zarađuju manje od Nijemaca
Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, prosječna bruto plaća u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve doprinose, krajem 2017. g. iznosila je 3.209 eura mjesečno. Radnici s njemačkim državljanstvom u prosjeku su zarađivali 3.294 eura, a stranci 2.463 eura. Razlika je 22 posto. 
Kao pomoćni radnici, Nijemci u prosjeku zarađuju 2.313 eura bruto, a stranci kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1.918 eura bruto. Sličan jaz se vidi i kod akademski obrazovanih i drugih visokokvalificiranih osoba. Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 eura bruto, a stranci 4.960 eura bruto. Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Primjerice, čistači i čistačice, koji imaju njemačko državljanstvo zarađuju 1.765 eura bruto, a stranci 1.761 eura bruto.
Razlike postoje i među strancima. Najmanje plaće imaju radnici iz zemalja iz kojih posljednjih godina ima najviše tražitelja azila. Oni prosječno zarađuju 1.839 eura bruto mjesečno. 

Verzija za ispis
 
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »