Hrvatska ekonomski zaostaje za ostalim zemljama u EU
Početkom siječnja tražili su se radnici za otprilike 15.000 slobodnih radnih mjesta kod otprilike 6.000 poslodavaca. Četiri najtraženija zanimanja su konobar, prodavač, kuhar i čistačica, čije se mjesečne plaće kreću najčešće oko 4.000,00 kn te su 50 posto niže od državnog prosjeka. Njih po potražnji slijede medicinske sestre, vozači, ekonomisti, zidari, zaštitari i njegovatelji.

Prosječna plaća 6.000,00 kn

Prosječna je plaća u Hrvatskoj početkom ove godine iznosila oko 6.000,00 kn, s godišnjim rastom plaća od otprilike 5 posto. Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. Na primjer, Češka je u ovu godinu ušla s 6.600,00 kn prosječne plaće, dok su prosječne plaće u Njemačkoj 2,8, a u Austriji 2,4 puta veće nego u Hrvatskoj.
Radnici s visokom stručnom spremom u Hrvatskoj prosječno zarađuju oko 8.300,00 kn, dok oni s višom stručnom spremom prosječno primaju plaću od oko 6.500,00 kn. Visokokvalificirani radnici mogu u Hrvatskoj zaraditi i do devet tisuća kuna mjesečno, no takve su plaće ipak rjeđe.

Slovačka i Češka ispred Hrvatske

Podaci Eurostata pokazuju kako je prosječna bruto satnica u Hrvatskoj pretprošle godine iznosila 10 eura, no ona uključuje sva davanja vezana uz plaću, poput poreza i doprinosa, naknade za prijevoz i slično. Satnica u Slovačkoj iznosila je 10,7 eura, a u Češkoj 10,3 eura. Te su dvije zemlje 2016. godine pretekle Hrvatsku u pitanju plaća. Iza Hrvatske su prema bruto plaćama Bugarska, Letonija, Litva, Poljska i Rumunjska.

Velike razlike u cijeni sata rada
Razlike u plaćama još su značajnije kada se promatra prosječna plaća po zanimanjima. Tako njemačka cijena sata rada u jednostavnim zanimanjima iznosi 10,38 eura, dok hrvatska iznosi tek 3,75 eura. Znanstvenici, inženjeri i stručnjaci u Njemačkoj su plaćeni 20 eura po satu, dok satnica u Hrvatskoj za njih iznosi tek 9 eura. Zaključak je da stručnjak u Hrvatskoj zarađuje plaću radnika nekog od jednostavnih zanimanja u Njemačkoj.