Hrvatska
verzija

Radionica: Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog
U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, održane su tri radionice pod nazivom „Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog“. Radionicu je vodio dr. Hrvoje Kenfelj, koji već tridesetak godina pruža konzultantske usluge na području organizacijskog razvoja, upravljanja organizacijskom kulturom i upravljanja ljudskim resursima.
Radionica je orijentirana na osvještavanje vlastitih i tuđih komunikacijskih potreba i obrazaca te proradu temeljnih komunikacijskih vještina. Sav sadržaj i aktivnosti u radionici su oblikovani kako bi osigurali potpunu fokusiranost na potrebe sudionika, te su se stoga pojedine radionice u nekim segmentima razlikovale, kako bi bile prilagođene sudionicima svake radionice. U svakoj radionici su korištene raznovrsne metode treninga poput stimulacije, igranje uloga… Kako bi svaki sudionik mogao interaktivno sudjelovati, na svakoj od tri radionice je sudjelovalo samo oko 20 sudionika.

• Prva radionica Primošten, 26.-28. listopada 2018. g.
  • Druga radionica Selce, 16.-18. studenoga 2018. g.
  • Treća radionica Donja Stubica, 30. studenoga – 2. prosinca 2018. g.
  • Zaključak

13. sjednica Predsjedništva - Priznanja za uspješno organiziranje
Trinaesta sjednica Predsjedništva Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske održana je u petak, 14. prosinca 2018. godine, u Domu Sindikata grafičara u Zagrebu. Drugom dijelu sjednice su, uz članove Predsjedništva, bili prisutni i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije, regionalni povjerenici te sindikalni povjerenici.

• Financijska izvješća
  • Pregled kolektivnih ugovora
  • Novi član Predsjedništva
  • Odluka o održavanju 40. SGI
  • Informacije o projektima
  • Priznanja za uspješno organiziranje

Povećana minimalna plaća
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kn, ili devet posto, u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. g.
Kako je minimalac najčešći u tekstilnoj, kožnoj, drvnoj i metalnoj industriji, premijer je najavio da će se u 2019. zadržati umanjenje osnovice za obračun doprinosa od 50 posto za radnike koji primaju minimalnu plaću. Od 2020. ta će olakšica biti smanjena za pola.

• Sindikati nisu zadovoljni

Povećan iznos neoporezivih primitaka
Nakon što su 1. prosinca 2018. g. na snagu stupile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, radnicima se mogu isplatiti sljedeće neoporezive nagrade/bonusi/stimulacije: prigodne nagrade do 2.500,00 kn (božićnica, regres) i nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika, do 5.000,00 kn. To može biti dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.
Poslodavci, dakle, imaju mogućnost radnike dodatno nagraditi za njihov rad te ih pozivamo da iskoriste ovu mjeru, moguće i u obliku stalnog mjesečnog dodatka na plaću.

UNI Europa, Grafički sektor - Nužno je podizati plaće radnicima!
UNI-Europa Grafički sektor organizirao je jednodnevnu konferenciju o kolektivnom pregovaranju koja se održala u Bruxellesu 27. studenoga 2018. godine.
Osnovna svrha konferencije je bila razmijeniti mišljenja i informacije o stanju kolektivnog pregovaranja u pojedinim državama Europske unije te razgovarati o mogućnostima postizanja ciljeva prema smjernicama za kolektivno pregovaranje koje je usvojio UNI još davne 2007. godine, odnosno o potrebi revidiranja navedenih smjernica s obzirom na nove trendove i izazove s kojima se suočava grafička i nakladnička djelatnost.
  • Nužan je sektorski kolektivni ugovor

Sastanak s predstavnicama HUP-a - Važno je uspostaviti i jačati međusobnu suradnju!
Na inicijativu Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske 22. studenoga 2018. godine održan je sastanak s HUP-om koji su na sastanku predstavljale Sanja Smoljak Katić i Iva Nappholz. Na sastanku se razgovaralo o potrebi i mogućnostima ponovne uspostave suradnje između Sindikata grafičara i HUP-ove Udruge grafičara i nakladnika, koja okuplja poslodavce u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti.
To je bila prilika da obje strane razmijene mišljenja i stavove o trenutačnom stanju i problemima s kojima se u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti susreću i radnici i poslodavci. Zaključeno je da postoje mnoge dodirne točke interesa na kojima bi Sindikat grafičara i HUP mogli zajedno djelovati kako bi se grafička i nakladnička djelatnost učinile atraktivnima radnicima i poslodavcima.

• Kako grafičku djelatnost učiniti atraktivnom?

Tradicionalni 12. bal grafičara AKD-a
Tradicionalni, 12. bal grafičara Sindikalne podružnice Agencije za komercijalnu djelatnost održan je 8. prosinca 2018. godine u restoranu Pupa kod Ljubice, Jarun-Zagreb. Bal koji traje svih ovih godina okupio je respektabilnih 130 uzvanika, od toga 80-ak uzvanika AKD-a i 50-ak gostiju iz Grafičkog zavoda Hrvatske, Denone, Vjesnika, Istragrafike te svih prijatelja ovog bala.

GZH - Radnici dali suglasnost za potpis KU
Nakon održanog posljednjeg sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, na kojem se razgovaralo o novom Kolektivnom ugovoru, poslodavac je predložio Sindikatu grafičara da se sklopi novi Kolektivni ugovor koji bi zadržao istu razinu prava radnika u sljedećem razdoblju. To podrazumijeva da se Kolektivnim ugovorom ne bi mijenjale odredbe o plaći radnika, niti bi se smanjivao godišnji odmor, kako je to u pregovorima predlagao poslodavac.

• Održan Skup radnika

Narodne novine - Izborna skupština
Izborna skupština sindikalne podružnice Narodne novine, na delegatskom principu, održana je 10. prosinca 2018. g. Skupštini je prisustvovalo 26 od 32 izabrana delegata, a otvorila ju je dosadašnja glavna sindikalna povjerenica, Jasenka Brigljević.
Podnijela je izvještaj o radu podružnice u proteklom mandatnom razdoblju, od čega posebno valja istaknuti kontinuitet potpisanih kolektivnih ugovora.

• Novo Povjereništvo i Nadzorni odbor

Narodne novine - Skup radnika
Na inicijativu Radničkoga vijeća Narodnih novina, 7. srpnja 2018. godine, održan je skup radnika Narodnih novina. Uvodno je predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak upoznao radnike s aktivnostima koje je do danas poduzimala Uprava kako bi stabilizirala poslovanje tvrtke, te daljnjim poslovnim planovima i izazovima s kojima će se Uprava, kao i radnici, morati nositi iduće godine. Naglasio je da se poslovanje Narodnih novina u proteklom razdoblju stabiliziralo te kako se iduće godine očekuje i dobit društva. Prije održavanja samog skupa radnici su Radničkom vijeću dostavili pitanja na koja ih zanimaju odgovori Uprave, ali su i na samom skupu imali priliku postavljati pitanja članovima Uprave. Ključno pitanje radnika odnosilo se na planove Uprave za povrat osnovice plaće koja je Aneksom Kolektivnom ugovoru, a sukladno provedenom referendumu među radnicima, smanjena 10%, te na sistematizaciju radnih mjesta.
Marina Kasunić Peris, voditeljica plaća i kolektivnog pregovaranja u Sindikatu grafičara, u ime članova Sindikata, istaknula je da Sindikat pozdravlja odluku poslodavca da radnicima isplati dodatnih neoporezivih 5.000,00 kuna, koju je mogućnost otvorila izmjena Pravilnika o porezu na dohodak, međutim naglasila je da bi, ako se poslovno stanje poslodavca popravilo, bilo nužno vratiti osnovicu na iznos koji je utvrđen kolektivnim ugovorom, s obzirom na to da o plaći radnika ovise i mnoga druga materijalna i socijalna prava radnika.
Odgovarajući na upit radnika i Sindikata o povratu smanjene osnovice plaće, predsjednik Uprave naglasio je da se za sada ne očekuje povrat smanjene osnovice. Međutim, naglasio je kako će odluka poslodavca o tome da vrati osnovicu za plaću, ali za najviše 3%, ovisiti o poslovnim rezultatima koji se očekuju 30. travnja 2019. godine, te da o radnicima uvelike ovisi ostvarenje zacrtanih poslovnih planova.